Un sfat simplu pentru sănătatea creierului

Nu trebuie neapărat să pedalezi sau să alergi. E suficient să te ridici de pe canapea sau scaunul de la birou și să începi să faci câțiva pași. Uneori cel mai bun medic este piciorul drept. Celălalt cel mai bun medic este stângul 🙂

Simplul fapt de a merge pe jos crează anumite presiuni în corp ce cresc afluxul de sânge către creier.

Această nouă descoperire a fost o surpriză pentru cercetători,  care considerau până nu demult că afluxul de sânge către creier este relativ neafectat de modificările cotidiene de presiune sanguină.

Alergarea acționează în mod similar prin stimularea întoarcerii venoase a sângelui, ajutând astfel circulația cerebrală.

Dr. Ernest Greene, autorul studiului, afirmă:

Ceea ce este surprinzător este faptul că ne-a luat atât de mult să măsurăm în cele din urmă aceste efecte hidraulice evidente asupra circulației cerebrale. Există un mecanism de optimizare între ritmul mersului și circulația cerebrală. Ritmul normal al pașilor, în cazul mersului lejer, se situează în zona ritmului cardiac normal (aproximativ 120/minut)„.

Pentru acest studiu au fost folosite măsurători cu ultrasunete pentru a evidenția fluxul sanguin din artera carotidă prin care sângele este dus către cap.

Cercetătorii au observat că în cazul mersului impactul pașilor asupra debitului cerebral este mult mai redus decât în cazul alergării, rămânând însă suficient de semnificativ.

Autorii studiului menționează:

Noi date sugerează în mod evident că fluxul sanguin cerebral este foarte dinamic și depinde în mod direct de presiunile ciclice de la nivelul aortei ce interacționează cu presiunile retrograde ce provin din impactul pașilor asupra solului.

„Există un continuum al efectelor hemodinamice asupra circulației sanguine cerebrale în cazul pedalatului, mersului și alergării. Putem presupune că aceste activități pot să optimizeze pătrunderea sângelui și funcționarea cerebrală, precum și starea generală de bine în timpul exercițiilor. „

Tu cât de mult petreci stând pe scaun? Și cât de mult mergi pe jos în fiecare zi?

Studiul “Acute Effects of Walking on Human Internal Carotid Blood Flow” a fost prezentat la conferința anuală de Biologie Experimentală 2017 din Chicago

About The Author

Leave Comment