Cum îți revii după un eșec?
Eșecul face parte din viața noastră și cu siguranță ai trecut până acum cel puțin printr-o situație de nereușită - fie că a fost vorba de un examen, o relație, o afacere, în zona profesională sau în cea personală și familială.
Este evident că nu e simplu pentru oricine să treacă peste momente de acest fel, însă câteva instrumente practice din psihologie ne pot ajuta sa facem față mult mai bine pierderii sau eșecului.
-
Nu te identifica cu eșecul și nu lăsa un moment să definească ce ești tu ca persoană.
De multe ori după ce lucrurile nu ne ies cum ne-am dori putem să ne învinovățim, să ne simțim mici, fără valoare, fără abilități. Faptul ca ai eșuat într-o direcție nu înseamnă că tu ești un ratat ca ființă ci doar că, într-o condiție dată, nu ai reușit să realizezi ceea ce ți-ai propus.
Un exercițiu foarte bun pentru un astfel de moment este acela propus de Jay van Bavel, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea New York, care spunea astfel: dacă tu te identifici cu un rol, cel de părinte, de exemplu, și acolo ai la un moment dat o dezamăgire și simți că eșuezi, fă un pas înapoi ca să te liniștești, ia o foaie de hârtie, și începe să scrii care sunt lucrurile pe care le reușești chiar acum în celelalte roluri pe care le îndeplinești: cel profesional, cel de copil al părintelui tău, cel de om care are anumite pasiuni frumoase etc.
Cu cât identifici mai multe roluri pozitive cu atât îți dai seama mai repede de faptul că nereușita de moment nu te definește ca persoană ci este o experiență punctuală pe care viața ți-o oferă pentru a învăța, pentru a te dezvolta și mai ales este o invitație la a te ADAPTA.
2. Privește eșecul ca pe o experiență de invățare
Avem de obicei două variante:
- fie privim nereușita ca o dovada a lipsei proprii de valoare, a neputinței noastre sau dăm vina pe ceilalți, pe condițiile exterioare, pe ghinion, pe soartă etc.
- fie privim nereușita ca o experiență de învățare și de creștere, din care căutăm să extragem acele lucruri care sunt constructive, căutăm să evaluăm ce am făcut bine și ce nu am făcut încă, cum putem îmbunătăți sau schimba modul de acțiune.
Prima variantă aparține unui mindset fix, a unui sistem de gândire contraproductiv și rigid, în timp ce a doua variantă, bazată pe adaptare și învățare, aparține unui mindset de creștere, care este corelat cu o stimă de sine crescută și în general cu performanța și succesul în domenii variate.
Pentru a dezvolta un mindset de creștere este insă foarte important:
- să ne asumăm responsabilitatea pentru situația care nu a mers,
- să încetăm să dăm vina excesiv pe exterior ș
- să ne iertăm pentru ceea ce am greșit și apoi să căutăm soluții bazate pe factorii care depind doar de noi și pe care îi putem controla.
- să vedem ce putem face noi pentru a merge înainte și a evita situațiile similare pe viitor.
3. Contează ceea ce crezi despre tine - și asta e ceva ce poți transforma
Simți că stima de sine este foarte șifonată în urma unui eșec? Ai in vedere că specialiștii confirmă în ultimii ani faptul că stima de sine nu este un aspect obiectiv ci aproape în totalitate subiectiv - altfel spus, nu conteaza atât de mult doar valoarea pe care o ai din punct de vedere al abilităților și calităților ci mai ales felul în care te privești.
Tocmai de aceea observăm frecvent persoane foarte înzestrate care au însă o părere negativă aproape patologică despre propria persoana, la polul opus fiind oameni care nu sunt neapărat excepționali însă cred în puterile lor și se apreciază foarte mult. Stima de sine este construită în timp, pe sistemul nostru propriu de credințe și de convingeri și putem lucra la acest sistem. Spre exemplu persoanele care se consideră inteligente sau atractive au numeroase beneficii interioare din punctul de vedere al încrederii în sine, indiferent dacă această inteligență și atractivitate sunt mai mult sau mai puțin reale. Este binecunoscut studiul clasic realizat în școli de Rosenthal si Jacobson in 1968, conform caruia elevii priviți de profesori ca fiind excepționali și geniali, chiar daca nu erau așa din punct de vedere al testelor de IQ, ofereau apoi performanțe școlare considerabil îmbunătățite.
În mod similar, felul în care ne privim ne construiește realitatea interioară și ne modifică radical performanțele. Astfel, fie că avem o stima de sine scăzută sau crescută, ea devine ceea ce se numește profeția auto-îndeplinită, respectiv, tinde să se traducă în modificări corespunzatoare cu privire la realitate.
Ce poți să faci? Caută să înlocuiești dialogul interior negativ despre tine si autoflagelarea, cu un dialog incurajator, bazat pe fapte si pe momente de reușită.
4. Apelează la cineva apropiat pentru a vedea și un alt punct de vedere
E important să poți apela la un prieten sau la cineva apropiat care ține la tine și în același timp este sincer și știi că nu te menajează, pentru a vedea lucrurile și din altă perspectivă. De multe ori suntem atât de prinși în propriul film încât ne este foarte greu să ne schimbăm punctul de vedere.
5. Acționează
Chiar dacă ai fost afectat emoțional și în alte moduri în urma unui eșec, odată ce te-ai repliat și ai văzut ce poți face diferit treci la acțiune. Nu rămâne blocat în teama de a nu greși pentru că cel mai adesea succesul nu vine din a nu eșua ci - așa cum spunea Winston Churchill din curajul de a continua după ce ai eșuat.