Atunci când aud despre emoții, mulți bărbați se gândesc la plâns, slăbiciune, efeminare sau alte aspecte care, în opinia lor, nu au nicio legătură cu masculinitatea. Acestea este o confuzie frecventă între a fi emotiv și a-ți cunoaște și regla propriile emoții. Cu toate acestea majoritatea domeniilor vieții este influențată de domeniul emoțiilor: de la negociere, la vânzări, de la viața intimă la profesie și sănătate. Cei care dețin o înțelegere adecvată asupra acestei zone a vieții personale își amplifică astfel posibilitățile de creștere și reușită.
Confruntarea cu propriile emoții este ceva de care majoritatea persoanelor fug, mai ales dacă nu au avut acces la modalități de educație și igienă emoțională. Și dacă dușul sau spălatul pe dinți sunt obiceiuri normale și sănătoase, de ce nu am putea să învățăm ce să facem cu „reziduurile” emoționale, altfel spus, cum să ne păstrăm echilibrul interior în situații în care emoțiile par să ia conducerea, indiferent dacă aceasta „se vede” în exterior sau nu?
Care sunt diferențele între bărbați și femei din punctul de vedere al emoțiilor?
De fapt, bărbați sau femei, cu toții experimentăm aceleași categorii de emoții, ceea ce diferă fiind conștientizarea și exprimarea lor. Această conștientizare și exprimare emoțională poate să difere mult în funcție de sex, cultură și mediul social.
În general, bărbaților li se transmite încă de mici că trebuie să fie tari, să nu plângă, să nu lase să li se vadă slăbiciunile, să nu se exprime cu privire la sentimente pentru că asta e ceva pentru femei, ceea ce nu ar fi o problemă în sine, dacă ar exista și o educație legată de ceea ce pot face, nu doar ceea ce nu este bine.
Iar femeilor li se transmite adesea din familie și în societate că e normal să își arate mai mult emoțiile; însă, nu e bine să fie prea triste sau prea anxioase, ci mai degrabă să fie agreabile, drăguțe și zâmbitoare, ca să se facă astfel plăcute.
Acestea sunt, pentru mulți, deja convingeri și repere acceptate social, care ajung să facă parte din felul în care privesc realitatea.
Câteva efecte ale reținerii emoționale la bărbați:
Ceea ce învață bărbații, în realitate, este să își suprime ceva mai mult emoțiile, să nu le exprime nici față de ei înșiși de multe ori, să nu ceară ajutor și să se bazeze doar pe propria persoană când e vorba de probleme interioare sau relaționale.
Altfel spus, să fie ceva mai puțin inteligenți emoțional, pentru că inteligența emoțională este direct corelată cu reîncadrarea cognitivă a situațiilor emoționale dificile și invers corelată cu suprimarea exprimării emoțiilor.
Conform studiilor, aceste abordări au, pentru bărbați, unele efecte negative clare în timp:
- rate mai mari ale problemelor legate de stres și burnout,
- creșterea tensiunii arteriale,
- dificultăți relaționale, neîmplinire și sentimente de izolare sau singurătate,
- o incidență mai crescută a ratei sinuciderilor pe fond de depresie față de femei.
- dificultatea de exprimare a unor emoții intense se poate traduce la bărbați prin nivele mari de agresivitate și furie, aceste două emoții fiind acceptate social ca fiind mai normale și „permise” pentru un bărbat.
Ce alte efecte mai apar când nu „faci curat” în zona emoțională? Intră în scenă o parte din comportamentele de compensare, iar dintre acestea, cele mai frecvente sunt procrastinarea, utilizarea în exces a diferitelor substitute emoționale cum sunt țigările, băutura, dulciurile, mâncarea, jocurile video, dar și dependența de adrenalină ori diferite alte adicții.
Cum ne influențează emoțiile?
Emoțiile sunt adevărate forțe care ne influențează întreaga viață, de la gândire, decizii și comportamente până la multiple reacții fiziologice și chiar și exprimarea genetică.
Poți fi tentat să spui că nu e chiar așa, că poți decide fără interferența emoțiilor. Dacă ai dubii, gândește-te doar la faptul că întreaga industrie de publicitate este axată pe puterea de influență emoțională asupra deciziilor de cumpărare, atât la bărbați cât și la femei. Este foarte probabil că tocmai atunci când crezi că ai ales de unul singur berea ta preferată, această alegere să fie rezultatul important al subtilei manipulări emoționale și mentale după vizionarea și audierea repetată a unor reclame bine gândite…
Efectele emoțiilor asupra reacțiilor fiziologice sunt evidente pentru oricine: pulsul ne crește când vedem o persoană pe care o iubim sau pe care o urâm, putem să ne simțim rău sau să nu ne putem ridica de pe toaletă înainte de un examen, sau putem chiar să ajungem la spital pentru că tensiunea arterială a crescut foarte mult după o veste supărătoare. Medicina psihosomatică este o întreagă ramură care studiază implicarea aspectelor psihice și emoționale în co-crearea diferitelor boli, între care afecțiunile cardiace, diabetul, bolile cronice respiratorii, alergiile, etc.
Poate mai puțin cunoscut, dar bine studiat, este faptul că emoțiile pot influența exprimarea anumitor gene, făcând să devină active sau blocând sinteza a diferite substanțe, neurotransmițători și hormoni din corp.
Devine evident că emoțiile sunt un factor cu implicații semnificative în rezolvarea unor probleme decizionale, relaționale, sociale și chiar de sănătate.
Ce e de făcut?
Ceea ce este neconștientizat este întotdeauna mult mai dificil de controlat, de reglat sau de vindecat.
O conștientizare ceva mai bună a propriilor emoții și capacitatea de a regla și controla această zonă a propriei ființe nu transformă un bărbat într-o persoană slabă, așa cum mulți cred, ci, realizată în mod adecvat, poate să deschidă accesul către resursele interioare și către maturizarea emoțională, să conducă la îmbunătățirea remarcabilă a relațiilor de cuplu, dar și a vieții profesionale. A fi conștient de emoții nu înseamnă a fi emotiv și ultra-sensibil ci înseamnă a ști cum să abordezi o latură a propriei vieți într-un mod matur.
Iată câteva metode utilizate în psihologie pentru o mai bună igienă emoțională:
- Să ne creștem capacitatea de a observa ce simțim, de a conștientiza emoțiile.
- Să recunoaștem (măcar față de noi înșine) ceea ce trăim.
- Să reușim să denumim în cuvinte emoțiile pe care le experimentăm, având în vedere faptul că o emoție negativă, odată identificată, numită și exprimată, își poate pierde până la 30% din impactul distructiv.
- Să devenim capabili să ne asumăm responsabilitatea propriilor trăiri emoționale, înțelegând că emoțiile nu „ni se întâmplă” ci particpăm activ la construirea lor.
- Să învățăm modalități de a ne regla emoțional, reîncadrând emoțiile negative printr-o înțelegere a mesajului psihologic și al scopului existent în spatele emoției trăite.
- Să cerem ajutor atunci când simțim că nu facem față singuri.
Acestea presupun o abordare curajoasă și matură, bazată pe dezvoltarea puterii de conștientizare și autocontrol, care nu face decât să completeze și să amplifice masculinitatea și să îmbunătățească în ansamblu calitatea vieții.
Referințe bibliografice:
- Brackett, M. (2019). Permission to Feel: Unlocking the power of emotions to help our kids, ourselves, and our society thrive. Celadon Books.
- Real, T. (1998). I Don't Want to Talk About It: Overcoming the secret legacy of male depression. Simon and Schuster.
- American Psychological Association. (n.d.). Guidelines for Psychological Practice with Boys and Men.
- Psychology Today. (n.d.). Why So Many Men Struggle with Their Emotions.
- River, J., & Flood, M. (2021). Masculinities, emotions and men’s suicide. Sociology of Health & Illness, 43(4), 910-927.
- Kring, A. M.; Gordon, A. H. (1998). "Sex differences in emotion: expression, experience, and physiology". Journal of Personality and Social Psychology. 74 (3): 686–703.
Exploreaza unul din grupurile de autocunoastere si dezvoltare personala pentru barbati AICI.