
Am fost educați să ne concentrăm pe eliminarea problemelor și slăbiciunilor personale. Fie că este vorba de o notă de 7 la școală, de un rezultat mai slab la serviciu sau de faptul că "iar a rămas nereparată chiuveta din bucătărie", auzim de la alții și gândim despre noi în termeni ca: iarăși ai fost neatent, de fiecare dată uiți să faci lucrul X, ești prea delăsător, te strădui prea puțin, nu îți cunoști prioritățile, ai nevoie de mai mult curaj, trebuie să fii perseverent etc. Și începem să muncim pentru a repara aceste defecte, sau începem să nu mai auzim ceea ce au de zis ceilalți.
Deși esențială atunci când e vorba de slăbiciuni majore, vicii și comportamente deviante, această abordare pierde din vedere un aspect central:
Nu poți progresa către un scop pozitiv din viața ta, nu poți atinge un ideal, nu te poți perfecționa și deveni mai împlinit și mai eficient dacă te concentrezi exclusiv pe ceea ce este "defect" în tine!
Copilul căruia i se spune neîncetat cât de neatent este și cât de atenți sunt ceilalți colegi comparativ cu el va sfârși adesea prin a considera că neatenția este Kryptonita lui, de care nu va scăpa niciodată, iar ceilalți sunt niște Superman-i ai atenției și performanței.
Creștem astfel, cu kryptonita de gât, și odată ajunși adulți suntem deja "bine" învățați că avem mereu ceva de șlefuit și de perfecționat și trebuie să ne concentrăm mare parte din resurse pentru a petici și repara ceea ce nu merge în propria viață. Imaginează-ți că ai 80 de ani și îți privești viața retrospectiv: oare nu vei regreta că ai stat prea mult să "peticești" defecte ignorând calități și înzestrări pe care în mod real le ai deja?!
Focalizarea pe eșec duce la.... (completează tu)
Ai ghicit - focalizarea pe eșec duce la eșec pentru că este singurul lucru pe care îl concepi ca fiind realizabil. Acolo unde se află atenția și concentrarea noastră, acolo se află canalizată energia noastră. De aceea mulți dintre noi suntem deja focalizați pe eșec fără să știm asta.
Dacă dorim să obținem împlinire și reușită este cel puțin la fel de necesar să ne concentrăm atenția asupra momentelor în care reușim și a energiei pe care ne-o conferă reușita. Mai mult, este esențial să ne concentrăm asupra calităților personale care ne-au determinat reușita!
Cum te-ai simțit când ai terminat proiectul pe care îl visai demult (chiar dacă nu îi păsa nimănui altcuiva de el, pentru că era pasiunea sau hobbyul tău...)? De câte ori nu te-ai pierdut ore în șir în paginile unei cărți interesante, în plăcerea unei plimbări în natură, într-o conversație dusă la rang de artă?
Sute de astfel de momente ne fac să ne simțim liberi, plini de energie, să uităm de timp și de griji, precum și de o recompensă materială. Sunt momente în care reușim să ne simțim împliniți prin noi înșine, lucrând cu noi, dezvoltându-ne în direcții ce ne conferă profunde satisfacții. Sună bine, nu? Sigur ai trăit cel puțin 10 momente de acest fel în ultimii ani...
Pentru mulți dintre noi, din păcate, aceste momente nu sunt la serviciu și nici în timpul activităților cotidiene. Cel mai adesea așteptăm să se termine "treaba" ca să ajungem să trăim acea împlinire făcând ceea ce ne place, relaxându-ne în vacanță sau ocupându-ne timpul cu pasiunile noastre, ori pur și simplu stând pe canapea la televizor.
Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ți-o pui acum este aceasta:
Care sunt cele mai importante calități ale mele pe care le-am folosit deja atunci când am ajuns la împlinire și reușită?
Este vorba de plăcerea de a studia? Este atenția orientată natural și firesc asupra unor aspecte din natură, abilitatea de a folosi cuvintele, capacitatea naturală de a conduce și inspira? Este grija pe care o simți poate automat pentru persoane din jur, sau plăcerea de a avea mereu un mediu curat și ordonat în jurul tău? Nu te gândi doar la mari reușite ci la toate momentele care ți-au creat profunde și pozitive satisfacții interioare și care au adus un plus și o creștere în viața ta (warning: poate că și alcoolul are darul nociv de a crea o senzație efemeră de împlinire însă cu siguranță nu la asta ne referim aici).
Odată ce ai găsit câteva dintre aceste calități, următoarea întrebare pe care trebuie să ți-o pui este:
Cum fac să aduc aceste calități ZI DE ZI în viața mea și să mă folosesc de ele acolo unde mă aflu - la serviciu, acasă, în vacanță?
Fără pauză, fără să aștept luna august ca să mă simt bine, fără să aștept să se încheie ziua de lucru. Odată ce ți-ai pus această problemă ești pe calea potrivită a trecerii de la focalizarea greșită a punctului de vedere asupra defectelor către aprecierea propriilor calități și abilități care sunt adevăratele noastre puncte forte. Aici nu este vorba de a vorbi despre propriile calități celorlalți până la exasperare ci de a de le UTILIZA efectiv zi de zi în moduri creative, practice și concrete.
Un "efect secundar" al acestei schimbări pozitive de viziune este acela că, în momentul în care începi să pui accentul pe propriile calități, încetezi să mai privești doar defectele celorlalți! Începi să recunoști faptul că există un potențial bun în tine și în cei din jur și realizezi că felul în care privești lucrurile poate să schimbe radical interacțiunea ta cu lumea exterioară.
3 idei pe care să le aplici cel puțin 2 săptămâni
Simplul fapt de a conștientiza și a te focaliza asupra calităților și punctelor forte ale persoanelor apropiate le poate îmbunătăți acestora performanțele cu 12%, conform studiilor recente realizate de psihologi. Transformările pozitive pot fi mult mai radicale după aplicarea unor metode efective. Descrise pe larg în psihologia pozitivă, aceste concepte sunt studiate și dovedite în cercetări realizate asupra a mii de persoane, în special angajați ai unor companii. Utilizarea conștientă a punctelor forte personale poate să crească cu 31% eficiența cotidiană la locul de muncă.
Iată câteva idei simple de aplicat imediat:
- în relația cu copiii tăi (valabil și pentru orice persoane din familie), descoperă care sunt cele mai importante calități ale lor și caută să îi stimulezi încuranjându-i din perspectiva abilităților pe care deja le au! De exemplu, pentru un copil ambițios, înlocuiește "Nu te mai plânge că ai luat notă mică dacă pierzi iar vremea pe tabletă!" cu "Am văzut că reușești foarte bine să te mobilizezi când ...(exemplu concret de reușită prin acea calitate). Nu am nici o îndoială că dacă tu te pui pe lucru vei reuși .....(ce și-a propus)."
- în relația cu colegii de serviciu: caută o perioadă de timp să observi și să scoți în evidență ceea ce fac bine colegii tăi precum și abilitățile pe care le au. Observă felul în care se modifică relația ta cu ei din această perspectivă. Aceasta este o modificare de accent interior și nu presupune să nu mai vezi greșelile din raportul lunar de activitate :).
- caută să îți pui în valoare propriile calități exact acolo unde te afli. De exemplu dacă hobby-ul tău este să realizezi decupaje artistice din hârtie, este foarte probabil că ai abilități manuale, răbdare și simțul frumosului. Aceste calități pot fi extrem de folositoare în aproape orice mediu: de la un birou de contabilitate la o formă de IT sau un atelier de creație.
Autor
